Дев’ятикласник з Хмельницького отримав рік умовно за крадіжку мобільного телефону

Хмельницький міськрайонний суд визнав винним учня 9-А класу Хмельницької середньої загальноосвітньої школи I-III ступенів №22 ім. О. Ольжича у крадіжці мобільного телефону (ч. 1 ст. 185 КК України) і призначив покарання у вигляді позбавлення волі на один рік, яке було замінено на 1 рік іспитового терміну.

Про це свідчить вирок суду від 21 травня.

Злочин відбувся вранці 6 лютого у приміщенні роздягальні спортзалу школи. Обвинувачений помітив спортивний рюкзак, в якому лежав мобільний телефон Хіаоmі Redmi 4 16 у чохлі. Після чого витягнув з сумки телефон, який належав матері іншого учня. Загальну вартість майна оцінили у 2164 грн. 96 коп.

Спочатку правоохоронці кваліфікували дії неповнолітнього школяра як повторну крадіжку (ч. 2 ст. 185 КК України). Адже 16 листопада 2018 року щодо обвинуваченого був винесений вирок, за яким його було визнано винним у вчиненні крадіжки і звільнено від кримінального покарання із застосуванням примусового заходу виховного характеру у вигляді передачі під нагляд матері терміном на 1 рік.

Натомість суд дійшов висновків, що відсутня ознака повторності крадіжку, оскільки за попереднім вироком обвинуваченого було засуджено зі звільненням від кримінального покарання. Тому суд у вироці постановив, що виправлення школяра можливе без відбування покарання.

Крім цього, на нього поклали ряд обов`язків: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, навчання, виконувати заходи, передбачені апробаційною програмою.