З початку року на Хмельниччині зафіксували 23 випадки кору

Головний епідеміолог ДОЗ Хмельницької ОДА Олександр Мирний повідомив під час селекторної нарад з в.о. міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун., що за увесь попередній рік на Хмельниччині зареєстровано 11 випадків кору. А за 19 днів 2018 року уже зафіксовані 23 випадки, з яких 9 – лабораторно підтверджені, повідомляє Хмельницька ОДА.

Зокрема, на кір захворіли 9 дітей, в т.ч. 1 дитина до 1 року, яка, відповідно до Календаря профілактичних щеплень, поки не була щеплена. Так, випадки кору зареєстровані: в м. Хмельницькому – 2 (1 дитина), м. Кам`янці-Подільському – 4 (2 дітей), Полонському районі – 10 (4 дитини), Деражнянському – 3 осіб. По 1 дитині захворіли у Білогірському, Ізяславському, Городоцькому та Славутському районах. З 23 хворих 19 госпіталізовані, 4 лікуються амбулаторно.

За словами Олександра Мирного, занепокоєння викликають темпи захворюваності. Якщо на першому тижні 2018 року занедужали 2 людини, на другому – 4, то на третьому – уже 17. Це свідчить про розповсюдження кору і на території Хмельниччини. Більшість випадків завезли в область студенти та заробітчани, які на свята повернулися додому. Крім того, частина тих, котрі захворіли, були не щеплені.

Олександр Мирний нагадав, що в нашій області, як і державі загалом, з вересня 2017 року стартували заходи посиленої рутинної імунізації проти кору. До переліку тих, хто підлягає першочерговому щепленню, належать діти до 9 років, котрі, з якихось причин, не отримали вакцинацію від кору в 1 та 6 років. Нагадаємо, такий графік передбачений, відповідно до Календаря щеплень. Захищеною вважається дитина, яка вакцинована 2 рази.

Олександр Мирний повідомив, що за попередній тиждень в краї було використано більше 3 тисяч доз вакцини проти кору. Станом на 19 січня залишалося трохи менше 10 тисяч доз вакцини. Згідно з розрахунками, цієї кількості має вистачити щонайменше на 3 тижні. Фахівці нагадують, що єдиним захистом від кору залишається вакцинація.