Вартість будівництва сміттєпереробного заводу для Хмельницького обійдеться у 600 млн грн – Симчишин

Приблизна вартість спорудження заводу сміттєпереробного заводу у Хмельницькому становить 600 млн грн.

Таку цифру озвучив міський голова Олександр Симчишин в інтерв’ю руху “Чесно”.

“Уже маємо усні домовленості щодо кредитного фінансування Європейського банку реконструкції і розвитку та Міжнародної фінансової корпорації, а також наше співфінансування. Плануємо, щоб завод запрацював у 2022 році”, – зауважив мер.

Симчишин зазначив, що у 2019 році місто замоить проектно-кошторисну документацію з будівництва сміттєпереробного заводу.

“У нас головна проблема зараз – це земельна ділянка. У місті такої земельної ділянки фізично немає. Нам доводиться домовлятися з приватним власником – область, район, ОТГ. Зараз два хороші варіанти. За одним з них, думаємо, на найближчій сесії будемо виносити або викуп, або обмін. Але викуп в українських реаліях – це велика проблема і загроза кримінального провадження. Бо, хоч 10 експертів зроблять нормативно-грошову оцінку, а потім хтось одинадцятий порахує на 100 грн менше, і кажуть, що завдали збитків громаді, бюджету, і починають розбиратися на рівні правоохоронних органів. На жаль, так в Україні. Можливо земельну ділянку нам запропонує обласна влада”, – наголосив міський голова.

Як писав НГП, хмельницька мерія заявила про готовність викупити 5 га під будівнитцтво сміттєпереробного заводу.

Довідково. Хмельницький продукує 92-93 тис. тонн відходів на рік. Сміттєпереробне підприємство буде розраховане обсягом до 100 тис. тонн.