У Хмельницькому депутати посили контроль за компенсацією пільгових перевезень у маршрутках

Депутати Хмельницької міськради внесли зміни до Положення про порядок розрахунку компенсаційних виплат за пільговий проїзд автотранспортом окремих категорій громадян.

Це сталося під час чергової сесії міськради у середу.

Зокрема, був розширений список громадян, яким надається пільговий проїзд у громадському транспорті обласного центру: члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни; вдови (вдівці) військовослужбовців, її (його) діти; члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) чи пропали безвісти під час проходження військової служби.

Що стосується безпосередньо розрахунку за перевезених пільговиків, то кошти з бюджету виплачуватимуться за умови надання інформації про кількість перевезених пільгових пасажирів, про кількість перевезених платних пасажирів, вартості проїзду, кількості фактично виконаних рейсів та отримання даних від управління транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради про наявність або відсутність у перевізників, протягом минулого місяця порушень у сфері організації пасажирських перевезень.

З цього приводу мер Олександр Симчишин зауважив, що облік пільгових категорій вестиметься на підставі даних, отримах за системою gps-навігації, яку має бути встановлена у кожній маршрутці. Також наголошувалося на спонуканні перевізників встановлювати валідатори для видачі електронних квитків, що допоможе навести лад з кількістю перевезених пасажирів.

Крім цього, серед проголосованих змін є важливий нюанс: при наявності у перевізника 5 та більше порушень, зафіксованих преlставниками управління транспорту та зв’язку під час надання ним транспортних послуг на міських маршрутах, вирішуватиметься питання про погодження або непогодження відшкодування за пільгове перевезення.

Як повідомляє прес-служба міськради, лише за 30 січня було складено 5 актів на перевізників за недотримання умов договорів, а саме:
– маршрут №23 – за недоїзд 2-х рейсів до кінцевої зупинки в мікрорайоні Книжківці (розвернулися на кінцевій Ракове);
– маршрут №24а – аналогічна причина;
– маршрут №39 – 29 січня після 19:00 на маршруті працювала 1 одиниця замість 4;
– маршрут №30а – замість 6-и великогабаритних автобусів сьогодні на лінії працювало лише 2;
– маршрут №50 – 29 січня після 19:30 не було жодного рейсу. Це вже 2-й акт для цього маршруту. Після 3-го акту готуватиметься проект рішення виконавчого комітету щодо розірвання договору з перевізником.

Нагадаємо, що кількість пільгових місць у громадському транспорті Хмельницького біла затверджена на сесії у липні 2016 року. Зокрема, в автотрнаспорті класу А – 3 пільгових місця, класу В – 2 , клас I – 5.