Смикання за ниточки: хто зайшов до Громадської ради при ОДА

Кулуарні домовленості напередодні обрання нової Громадської ради (ГР) при Хмельницькій облдержадміністрації дали свої плоди. Склад консультативно-дорадчого органу вдалося наполовину зберегти зі старих представників. Нові обличчя, які зайшли, радше стали тим самим продуктом домовленостей, аніж випадкового бігу між крапельками. Але всього цього могло не статися, якби дебют установчих зборів зуміли переграти деякі громадські діячі.

Драматургія

Відповідальним за відкриття установчих зборів із формування нової громради поставили члена ініціативної групи і представника минулої ГР Анатолія Вичавку. Перед головуючим одразу виникло додаткове питання: Сергій Мороз, який представляв благодійну організацію “Оберіг Поділля”, запропонував розглянути на засіданні можливість розширення складу Громадської ради при ОДА. Річ утім, що у квітні 2015 року Кабмін Арсенія Яценюка унормував кількісний склад ГР при облдержадміністраціях (не більше 35 осіб), внісши зміни до постанови №996 від 3 листопада 2010 року. Цей документ є ключовим під час набору нового складу ГР з числа громадських організацій.

— Порушувати постанову Кабінету міністрів України не доцільно. Якщо ж Ви вважаєте, що її слід змінити, будь ласка, звертайтеся від своєї громадської організації до прем’єр-міністра, — порадив пан Вичавка.

Однак головуючому надійшло заперечення із залу, мовляв, він лукавить, коли говорить про обмеження. Адже це, на думку одного з представників ГО, носить рекомендаційний характер. Як приклад, він навів Львівську область, де громадської ради входить близько 200 організацій.

Хвилю обурення підхопили кілька осіб. Вони пригадали Вичавці, як його та інших представників ГО у 2017 році обирали до ГР (мова йде про “темники”). Також додали, що у 2015 році до постмайданної Громадської ради при ОДА ввійшло майже 90 осіб і протягом дворічної каденції відсіялося близько 60-ти.

На підмогу прийшов юрист облдержадміністрації, який дослівно зачитав урядову постанову, де говориться про обмеження складу.

— Ви можете виносити питання щодо збільшення чисельності громадської ради, але воно буде юридично невірним, — наголосив юрист.

Зрештою, “революційний” запал вдалося притушити.

Підказки головуючого

Далі в кураж ввійшов новообраний голова установчих зборів. За регламентом, цю тимчасову посаду обіймає хтось із присутніх членів ГО, який отримує найбільшу підтримку. Він головує до моменту, коли не буде сформована нова ГР і обраний її керівник.

На засіданні більшістю голосами було обрано головуючим Володимира Богачука (громадська організація “Асоціація пасажирських перевізників “Поділля”), який також очолює комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту Хмельницької міської ради. Під час оголошення кандидатів до нової ГР Володимир Якович своєрідно розставляв акценти. Особливо це йшло у плюс тим, на кому більше концентрувалася увага.

“Велєв  Анатолій Миколайович, шанована людина, доктор, Асоціація онкологів Хмельниччини” (у результаті Велєв подолав “прохідний бар’єр” до громадської ради — авт.), “Вичавка Анатолій Анатолійович, первинна профспілкова організація студентів Хмельницького національного університету. Це представник молодого покоління, який має досвід роботи і може працювати (отримав 94 голоси), “Марущак Іван Іванович, релігійна громада Св. Андрія первозваного. Отець присутній, сам Господь велів його підтримати (74 голоси), “Міронова Наталія ГеннадіївнаХмельнцький обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги. Це один із кращих фахівців-екологів у нашій області, “світило науки” (87 голосів), “Солтик Сергій Олександрович, Федерація каное Хмельницької області. Це — знаменитість нашої області, чемпіон Європи і суспільно активна людина” (52 голоси), “Степанова Наталія Володимирівнагромадська організація Нагляд. Має дуже великий досвід роботи з бюджетами, фінансами і економікою” (75 голосів).

Крім цього, з подачі Богачука “полюбовно” вирішили питання відсіву “зайвої” кандидатури до ГР. Справа в тому, що троє людей (Олександр Дробик ГО “Хмельницький міський комітет товариства сприяння обороні України”, Валентина Ряба “Волочиська районна організація профспілки працівників освіти”, Леся Маланчак Красилівська районна ГО “Молодь за майбутнє”) набрали по 45 голосів кожен. Необхідно було голосуванням або жеребкуванням визначити, хто двоє з трьох потрапить до складу Громадської ради.  На момент спірної ситуації пані Маланчак була відсутня у залі.

— Ті двоє осіб, які набрали по 45 голосів і є присутніми на установчих зборах, входять до складу Громадської ради, — запропонував Богачук.

— Правильно! — підтримав зал вигуками і картками для голосування.

Технології голосування

Формально на установчих зборах боротьба за місця до ГР точилася між двома групами, які умовно розділили актовий зал профспілок області. Одна з них осіла на верхніх рядах і очевидно поступалася кількістю потенційним опонентам.

Інша група розташувалася на передніх рядах і мала вираженого лідера, точніше диригента. Це чоловік середніх років, одягнений у червоний светр, який сидів по центру. Він періодично заглядав у папери, де, очевидно, були якісь відмітки. Коли доходило до потрібного голосування, він першим підіймав руку з синім папірцем, аби дати сигнал для “своїх”. Це був Сергій Ковальчук з Хмельницького обласного благодійного фонду Сергія Лабазюка “Ми поруч”.

Трапився навіть казусний випадок. Головуючий поставив на рейтингове голосування кандидатуру Наталії Степанової (ГО “Нагляд”), однак ця претендентка не зацікавила “диригента”. Минуло ще кілька секунд і він раптово підняв руку. Після цього майже синхронно близько двох десятків людей також підтримали пані Степанову.

Некоронований голова

За даними власних джерел, того ж дня були наміри остаточно поділити шкуру невбитого ведмедя. Під кінець засідання пан Ковальчук звернувся до членів громадських організацій, котрі пройшли до ГР, з пропозицією не розбігатися. Він виношував амбітний план з проштовхування питання про обрання голови Громадської ради. Безальтернативним кандидатом на цій посаді пан Ковальчук бачив себе.

— Цей сценарій провалився через те, що треба дотримуватися законів. По-перше, у порядку денному установчих зборів не було питання про обрання голови громради. По-друге, голова облдержадміністрації має видати розпорядження про затвердження складу громадської ради. І тільки після цього збирається перше засідання, де діючі члени ради обирають керівника,  — пояснив поінформований співрозмовник.

Отже, вся інтрига переноситься на 12 березня, — день, коли відбудеться перше засідання Громадської ради при ОДА.

 

Новий склад Громадської ради при Хмельницькій ОДА 

  1. Хмельницька обласна спілка вірменської національної культури «Арарат» (Сурен Авакян) — 49 голосів.
  2. Громадська організація «Сучасна Україна» (Вадим Бабій) — 48 голосів.
  3. Благодійна організація «Хмельницький обласнй благодійний фонд «Карітас» (Сергій Бабій) — 67 голосів.
  4. Громадська організація «Об’єднання інвалідів, ветеранів війни та учасників АТО» (Ярослав Бенькалович) — 61 голос.
  5. Громадська організація «Асоціація пасажирських перевізників «Поділля» (Володимир Богачук) — 48 голосів.
  6. Кам’янець-Подільська міська організація  Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування і послуг (Людмила Боярська) — 79 голосів.
  7. Громадська організація “Асоціація онкологів Хмельниччини” (Анатолій Велєв) — 48 голосів.
  8. Товариство з обмеженою відповідальністю «Ексклюзив» (Анатолій Вінскевич) — 89 голосів.
  9. Первинна профспілкова організація студентів Хмельницького національного університету (Анатолій Вичавка) — 94 голоси.
  10. Хмельницька обласна організація Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти (Олег Гаврилюк) — 54 голоси.
  11. Громадська організація «Кабінет допомоги вагітним жінкам та сім’ям з дітьми «Світанок» (Олена Голяк) — 49 голосів.
  12. Громадська організація «Жіноча рада Волочиського району» (Ольга Данчак) — 51 голос.
  13. Громадська організація “Інвалідів війни та ветеранів АТО міста Хмельницького” (Сергій Дзюба) — 57 голосів.
  14. Громадська організація «Повітряні ворота Хмельниччини» (Віктор Довбуш) — 52 голоси.
  15. Громадська організація “Хмельницький міський комітет товариства сприяння обороні України” (Олександр Дробик) — 45 голосів.
  16. Хмельницька обласна організація  Спілки економістів України (Світлана Капітанець) — 54 голоси.
  17. Громадська організація «Юрпростір» (Оксана Кізаєва) — 47 голосів.
  18. Хмельницький обласний благодійний фонд «Благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч» (Сергій Ковальчук) — 59 голосів.
  19. Хмельницька районна організація ВГО інвалідів “Союз Чорнобиль України” (Віктор Люлькун) — 52 голоси.
  20. Релігійна громада Св. Андрія первозваного (Іван Марущак) — 74 голоси.
  21. ГО «Студентське самоврядування Кам’янець-Подільського національного університету імені І.Огієнка» (Олександр Марчук) — 54 голоси.
  22. Громадська організація “Кам’янець-Подільська міська спілка ветеранів Афганістану” (Микола Мельник) — 81 голос.
  23. ГО «Хмельнцький обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги» (Наталія Міронова) — 87 голосів.
  24. Вільна профспілка працівників Хмельницького національного університету (Тетяна Новак) — 51 голос.
  25. Громадська організація «Подільська правова ліга» (Оксана Осарчук) — 52 голоси.
  26. Громадська спілка «Інвалідів війни та учасників бойових дій  АТО в Хмельницькій області» (Леонід Проский) — 58 голосів.
  27. Волочиська районна організація профспілки працівників освіти (Валентина Ряба) — 45 голосів.
  28. Хмельницька обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок (Григорій Сагайдак) — 54 голоси.
  29. Громадська організація «Твоя країна» (Тарас Семенюк) — 49 голосів.
  30. Хмельницька обласна ГО «Розвиток рідного Поділля» (Сергій Слюсарчук) — 48 голосів.
  31. Хмельницька районна організація ветеранів Афганістану (воїнів – інтернаціоналістів) (Тетяна Сова) — 50 голосів.
  32. Громадська організація “Федерація каное Хмельницької області” (Сергій Солтик) — 52 голоси.
  33. Громадська організація «Нагляд» (Наталія Степанова) — 75 голосів.
  34. Громадське формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Плоскирівська сотня» (Ігор Стукан) — 46 голосів.
  35. Хмельницька обласна організація профспілки працівників освіти і науки України (Анатолій Яримюк) — 51 голос.