Чіткі умови тендерів забезпечать прозорі продаж та оренду приміщень шкіл Летичівської ОТГ — результат публічної консультації

Аби ефективно використовувати будівлі закритих шкіл, необхідно виставити їх у систему Прозорро.Продажі з максимальною деталізацією приміщень та умов оренди. Такі пропозиції озвучили на публічній консультації із зацікавленими сторонами, яку організувала громадська організація “Центр UA” 25 лютого.

Проблема використання приміщень закритих шкіл виникла у громаді через оптимізацію навчальних закладів: обслуговувати школи, в яких навчається лише 10-15 дітей економічно не вигідно. Тому було прийнято рішення закрити частину шкіл Летичівської ОТГ, а учнів, які там навчалися підвозити до опорних шкіл шкільним автобусом.

Керівництво громади вже зробило перший крок до ефективного використання приміщень закритих шкіл. Наприкінці минулого року всі 9 будівель влада включила в Програму приватизації комунального майна на території Летичівської селищної ради на 2019-2021 роки.

Як вважає заступник Летичівського селищного голови з питань фінансів, економіки, торгівлі та інвестицій Василь Гущак, приміщення шкіл потрібно оцінити, щоб мати змогу проводити наступні важливі процеси стосовно продажу чи оренди.

“Нам потрібно максимально об’єктивно оцінити загальний стан приміщень закритих шкіл та можливі шляхи використання будівель. Вже після цього зможемо виставляти їх в систему Прозорро. Продажі”.

Однак, присутні на консультації старости зауважили, що важливо також звернути увагу на наявні робочі ресурси у тих селах, де є закриті школи, аби використати їх для затребуваних цілей та уникнути подібних ситуацій:

“Наприклад, у Летичеві, у приміщенні закритої школи відкрили швейний цех, але тепер не можуть набрати достатню кількість швей для повноцінної роботи підприємства”, зауважив Сергій Бровченко, староста в селі Ялинівка.

Окрім того, присутні старости вважають, що перед виставленням приміщення на продаж, потрібно максимально уважно прописати умови продажу, щоб у селах не з’явились шкідливі виробництва, на кшталт швейного цеху в Летичеві.

На думку модератора дискусії, представника ГО “Центр UA” Олена Черненка, ефективне використання приміщень закритих шкіл дозволить не тільки запобігти їх руйнуванню, але й зможе забезпечити додаткові робочі місця та підвищити економічну спроможність населених пунктів.

Утім, можливість використовувати приміщення закритих шкіл як соціальні об’єкти (клуби для дозвілля молоді, людей пенсійного віку та позашкільні гуртки) старости та заступник голови Летичівської ОТГ відкинули.

Учасники консультації погодились, аби ефективно використовувати приміщення закритих шкіл, слід додати максимально детальний опис приміщень. Також перед тим, як виставити ці заклади у систему “Прозорро.Продажі” необхідно провести оцінку того, які підприємства можуть стати затребуваними у громаді. У такий спосіб можна уникнути створення шкідливих виробництв, які ще й до того можуть негативно вплинути на екологічну ситуацію в селах.

Джерело: Незалежний громадський портал